La conservació del patrimoni cultural com a negoci rendible

Mantenir el nostre patrimoni històric és rendible. Aquesta és la principal conclusió de l'esdeveniment organitzat per ARESPA (Associació Espanyola d'Empreses de Restauració del Patrimoni Històric).

En aquest acte, D. Alfonso Muñoz, director de l'Institut del Patrimoni Històric Espanyol del Ministeri de Cultura, va afirmar que amb una inversió d'entre 1.200 i 2.500 M € s'ha generat a Espanya un turisme cultural que aporta 50.000 M € de retorn. Muñoz va afirmar també que el patrimoni s'entén ara des de diferents facetes, no només històriques, sinó també paisatgístiques, industrials, tradicionals i contemporànies. Tot això fa que "l'actuació sobre el patrimoni creei ocupació qualificada i sigui enormement rendible" .

Segons els autors de l'informe "Conservació del Patrimoni històric a Espanya, Anàlisi econòmica", de la Fundación Caja Madrid, els professors Juan Alonso Ferro i Juan Martín Fernández, del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat Complutense. L'estudi dedica un capítol a analitzar la rendibilitat del turisme cultural al nostre país.

Així, d'una banda s'apunta que la despesa en preservació del patrimoni històric al nostre país va arribar als 1.864.000 d'euros, segons les xifres de 2004. I per l'altra banda, el turisme cultural va generar 2.484 milions d'euros en 2004-despesa només de viatgers espanyols segons l'enquesta Familitur, no s'inclou el realitzat pels turistes estrangers atès que l'enquesta Frontur no ofereix informació prou desagregada-. Per tant, les xifres de l'activitat turística "demostren la rendibilitat de les inversions" en la preservació del patrimoni segons remarca la Fundació Caja Madrid.

CAJA MADRID PATRIMONIO ECONOMIA.pdf
Documento Adobe Acrobat [127.9 KB]
arespa_jornada-10marzo2011.pdf
Documento Adobe Acrobat [235.9 KB]